ناهمترازی قدرت سیاسی - اجتماعی زنان در جمهوری اسلامی
سخنرانی دکتر مجتبی مقصودی با عنوان
ناهمترازی قدرت سیاسی - اجتماعی زنان در جمهوری اسلامی؛
در پرتو بررسی از جا ماندگی و بدکارکردی نظام سیاستگذاری
در
📤 دومین کنفرانس بینالمللی مطالعات زنان:
سیاستگذاری جنسیتی و قدرت زنان: ادغام اجتماعی و برقراری عدالت
هفدهم تیر ماه ۱۴۰۳
فرهنگسرای اندیشه
«مجتبی مقصودی» عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و بنیانگذار انجمن علمی مطالعات صلح نیز در سخنرانی خود با عنوان «ناهمترازی قدرت سیاسی _ اجتماعی زنان در جمهوری اسلامی؛ در پرتو بررسی از جاماندگی و بدکارکردی نظام سیاستگذاری» گفت: مسائل زنان در سطح جهان و ایران در دهههای اخیر بیش از پیش در دستور بررسی و کنکاش محافل دانشگاهی، تحلیلگران حوزه عمومی و رسانهها قرار گرفته است.
وی افزود: یکی از ابعاد به شدت چالشی، بررسی و وضعیتسنجی جایگاه و سهم زنان در هرم قدرت سیاسی اعم از نهادهای حاکمیتی، قوه مجریه، مقننه، قضائیه و مدیریتهای کلان است که به انتشار دهها اثر منجرشده و این در حالی است که در حوزههای عمومی در بسیاری از موارد زنان همدوش و همتراز مردان به فعالیتهای اجتماعی و مدنی مشغول هستند. در ایران نیز با وجود جایگاه قابل اعتنای زنان در حوزههای اجتماعی و در ساحتهای عمومی و مدنی، زنان کشورمان در دهههای اخیر در حوزههای سیاسی و بویژه هرم قدرت سیاسی، گاهی از جایگاه درجه دوم و چندم برخوردار بوده و در مواردی به رسمیت شناخته نشده و نقش حاشیهای ایفا میکنند.
نظام سیاستگذاری کشور زمینهساز تبعیض است
یافته ها
1- در حالی که زنان با توجه به ظرفیت ها و توانمندی های فردی در سطوح اجتماعی از شأن و منزلت مناسب تری برخوردار بوده و عامل جنسیت کمتر مانعی برای در فعالیت های حوزه اجتماعی، عمومی و مدنی محسوب می شود؛ در سطوح حکومتی و حاکمیتی با ورود نظام سیاستگذاری به عرصه تنظیم گری مناسبات، اعوجات و موانع حضور زنان در قدرت سیاسی آغاز می شود.
2- دومین ادعای مقاله این است که نظام سیاستگذاری کشور بجای رعایت عدالت جنسیتی، خود زمینه ساز تبعیض در این حوزه است. این رویکرد تبعیض گونه متأثر ازجا ماندگی هستی شناسانه و معرفت شناسانه مسئولین در قدرت، و نیز بدکارکردی ساختاری و روشی مبتنی بر منافع گروه های ذینفع است که مسئولان آن با نفی، تردید و بهانه تراشی در حقوق شهروندی، حضور زنان را در عرصه های قدرت برنتایبده و منابع کمیاب را دور از دسترس بخش های قابل توجهی از جامعه و به ویژه زنان قرار داده است؛ بدین ترتیب و عملا ناهمترازی قدرت سیاسی - اجتماعی زنان در جمهوری اسلامی را دامن زده و تشدید کرده است.
3- ناهمترازی قدرت سیاسی - اجتماعی زنان در سال های اخیر تشدید گردیده است و زنان جامعه ایران برخی جایگاه های قبلی را با توجه به نگاه مردانه و ایدئولوژی تبعیضی پشتوانه آن از دست داده اند و این در حالی است که در حوزه نهادهای مدنی و ارتباطات اجتماعی به واسطه مشارکت در جنبش های اجتماعی حق طلبانه جایگاه قابل احترام تری یافته اند