برجام به بخشی از هویت هزارتوی سیاست خارجی کشور بدل شده است.
برجام به مثابه بخشی از هویت هزارتوی سیاستخارجی ج.ا.ا
گفتگو با دکتر مجتبی مقصودی
مجله ایرانی روابط بین الملل. گزارش پرونده. ویژه خرداد 1400
دکتر مجتبیمقصودی استاد علومسیاسی دانشگاه آزاد اسلامی و ریاست انجمن علمی مطالعات صلحایران در گفتگو با مجله ایرانی روابط بینالملل در خصوص آینده سرنوشت برجام در پایان دولت دوازدهم بیان داشتند که، تجربه بیش از دو دهه اخیر در سیاستخارجی جمهوری اسلامیایران نشان داده است که قوهمجریه در فرایند سیاستخارجی بیشتر کنشگر منفعل تصمیمات حاکمیتی است و قدرت مانور جدی ندارد، لذا با رفتن یا آمدن دولتها تغییرات قابلتوجه برآمده از اراده ملت در انتظار سیاستخارجی کشور نیست که در حال حاضر نیز انتظار تغییرات بسیار متفاوتی را داشته باشیم.
دکترمقصودی در ارتباط با سرنوشت و آینده برجام در دولت سیزدهم اذعان داشتند که، به نظر میرسد در ارتباط با برجام تصمیم کلی نظام معطوف به ادامه کجدار و مریز برجام خواهد بود. در واقع با دست پسزدن و با پا پیش کشیدن ادامه خواهد یافت، بدین لحاظ میتوان مدعی شد مثل همهی مشکلات، مسائل و مصائبملی در این کشور چون گرانی، سوءمدیریت، تورم، فسادسیاسی-اقتصادی، اقتصاد رانتی و.... که گویا خاتمهای برای آنها متصور نیست و پرونده آن بسته نخواهد شد، برجام نیز چون استخوان لایزخم در فرآیند سیاستخارجی کشور باقی خواهد ماند و به بخشی از هویت هزارتوی سیاستخارجی کشور بدل خواهد شد.
این استاد دانشگاه و پژوهشگر مسائل سیاسی در ادامه و در خصوص تیم مذاکرهکننده احتمالی آینده اذعان داشتند که، در همه دنیا تبحر، زیرکی و تکنیکهای مذاکراتی از سوی دیپلماتها در راستای تامین منافعملی، فاکتور مهمی در راستای سیاستخارجی کشورها ارزیابی میشود، حال آنکه در جمهوری اسلامیایران این مهم جایگاه محوری نداشته و اصولا در اولویت کارگزاران نظام قرار ندارد و بدین لحاظ میتوان مدعی شد که شایستگی و توانمندی حرفهای وزنی در معادلات سیاسی و ساختار قدرت ندارد. همچنین به باور دکترمقصودی، قدرناشناسی و برچسبزنی که در تاریخمعاصر به بخشی از فرهنگسیاسی بدل شده است و اصولا سرنوشت مذاکرهکنندگان در حوزه صلح و مصالحه با تهمت و افتراهای تاریخی همراه خواهد بود، برخلاف جنگطلبان و آتشافروزان که درصدر نشسته و قدر دیدهاند.
دکتر مقصودی در پایان اذعان داشتند که، مشخصا برخلاف دور اول مذاکرات در مورد برجام در دوره اوباما، وزن تیم مذاکرهکننده و دستگاهدیپلماسی به شدت تقلیل یافته و تاثیر جدی بر تصمیم نظام بر شیوه تعامل با طرفهای مذاکرهکننده نخواهد داشت، و در این مرحله تیم مذاکرهکننده بیشتر مجری اوامر و نواهی تصمیمگیرندگان و سیاستگزاران کلیدی نظام خواهد بود و ابتکار عمل و مهارت مذاکرهکنندگان در حاشیه رینگ خواهد بود.
آدرس:
http://www.iirjournal.ir/fa/%D9%BE%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF%D9%87-%D9%85%D8%A7%D9%87/%D9%BE%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%AE%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%D9%85%D8%A7%D9%87.html
پرونده خرداد ماه (iirjournal.ir)